امروز : ۶ مرداد ۱۴۰۳ ساعت ۶:۴۱
صفحه نخست | اجتماعی | مطالبات مردم هرمزگان از رئیس جمهور| اعتبارات لازم برای ساماندهی رودخانه‌ها و اصلاح نقاط سیل‌خیز تخصیص یابد

مطالبات مردم هرمزگان از رئیس جمهور| اعتبارات لازم برای ساماندهی رودخانه‌ها و اصلاح نقاط سیل‌خیز تخصیص یابد

منتشر شده در ۲۲ دی ۱۴۰۰ ساعت ۱۱:۳۹
مردم

به گزارش پایگاه خبری قشم؛ به نقل از تسنیم از بندرعباس، استان هرمزگان در جنوبی‌ترین نقطه ایران اسلامی با اینکه یک استان گرم و خشک و کم بارش محسوب می‌شود اما جزو معدود استان‌هایی است که هر سال قصه‌ پر غصه‌ محاصره در سیلاب، امدادرسانی‌ هوایی، سیل‌زدگی و مسائل و مشکلات ناشی از آن را تجربه می‌کند شاید کمتر استانی همچنین وضعیتی داشته باشد، سیل‌زدگی هر سال بین پارسیان، میناب، رودان و بشاگرد و جاسک دست به دست می‌شود و خسارات جدی برای مردم و دولت به بار می‌آورد.

در جریان همین بارندگی‌های اخیر با حدود ۹۶ میلیمتر بارندگی ۹۰ درصد راه‌های ارتباطی شهرستان بشاگرد بسته شد، ۲۹ مرداد ۱۴۰۰ سیل جان ۳ بانوی بشاگردی را گرفت و سال ۹۸ خسارات بسیاری به مردم این شهرستان بر اثر سیلاب وارد شد و در همان سال ۹۸ حدود ۴۸ روستای بخش گافر و پارامون بشاگرد و ۹ روستا شهرستان جاسک و بخشی از مناطق شهرستان سیریک در محاصره سیلاب قرار گرفتند و به طور کلی بیش از ۱۰۰ روستا راهشان در استان بسته شد که تنها راه امدادرسانی آن‌ها از طریق بالگرد بود و بیش از ۲ هزار و ۳۰۰ واحد منزل مسکونی مردم خسارت جدی دید و ۱۵ پل مهم را هم آب با خود برد.

در غرب هم اوضاع بهتر از این نیست در آذرماه ۹۹ سیل جان ۵ نفر از اهالی پارسیان را گرفت و در آذرماه ۹۸ نیز سیلاب ناشی از ۲۰۰ میلیمتر بارندگی ۵۰۰ میلیارد تومان به شهرستان پارسیان خسارت وارد کرد.

در فروردین ۹۹ سیلاب به ۳ هزار و ۳۰۰ هکتار از زمین‌های زراعی آبی، دو هزار و ۸۰ هکتار باغی، ۲۲۰ رأس دام، ۲ واحد دامداری روستایی، یک واحد گلخانه، ۳۷ حلقه چاه، ۲۳ رشته قنات، ۱۸ کیلومتر جاده بین مزارع، یک هزار و ۸۰۰ هکتار زمین با سیستم آبیاری تحت فشار، ۱۰۰ متر انتقال آب با کانال، ۵ کیلومتر انتقال آب با لوله و ۶۶ بند و سازه آبخیزداری خسارت وارد کرد.

فروردین ۹۹ همین روستای تمبک در میناب که امسال یکی از کانون‌های آبگرفتگی و سیلاب بود نیز همین مشکلات را تجربه شده بود.

رئیس جمهور باید در جریان باشند مردم هرمزگان دیگر به بارش‌های بیش از ۲۰۰ میلیمتر عادت کرده‌اند و برایشان عادی شده اما مسئولینی که باید در این امر تدبیر کنند هنوز این نوع بارش‌ها را بی‌سابقه می‌خوانند، چند سال دیگر زندگی مردم و دارایی‌هایشان باید روی آب برود و مسئولان بگویند انتظار این حجم از بارندگی را نداشتیم، امسال بارندگی و سیلابی در میناب آمد که به گفته مدیرعامل آب منطقه‌ای هرمزگان در ۱۰ هزار سال گذشته بی‌سابقه بوده است اگر سال بعد سیلابی بی‌سابقه در ۱۰۰ هزار ساله آمد چه کنیم؟ 

میناب با قدمت چندین هزار ساله را به آب بسپاریم که برود، رودان و باغ‌هایی که لقب بهشت جنوب را برای این منطقه به ارمغان آورده را به آب ببخشیم؟ همچنان منتظر باشیم که سیل بیاید و راه ارتباطی مناطق مختلف در بشاگرد، سیریک، جاسک، میناب، پارسیان، بندرلنگه و حاجی‌آباد بسته شود؟ هر سال تأسیسات آب و برق در کوهشاه و سندرک و بشاگرد آب ببرد درست کنیم و دوباره سال بعد همین وضعیت را داشته باشیم؟

مردم هرمزگان به دولت انقلابی و مردمی امیدوارند و حسابی ویژه روی آن بازکرده‌اند قلب تپنده هرمزگان در رودان و میناب که قطب کشاورزی استان هستند با نگرانی می‌تپد؛ مردم زیادی هر سال بر اثر سیل و بارندگی خسارت می‌بینند، معابر بندرعباس در بارندگی با دریا یکی می‌شود اما با این وجود همه ما باور داریم که باران یک نعمت و رحمت است نه یک نقمت و انتظار مردم از دولت این است که یک بودجه و اعتبار خوبی را برای پایان به این مشکلات در نظر بگیرد. 

راه‌ها و جاده‌ها، پل‌ها، مزارع، باغات، تاسیسات، خطوط انتقال آب، منازل مردم و غیره همه در تهدیدات ناشی از سیلاب قرار دارد و نیاز است با یک طرح ساماندهی سیلاب، مبارزه با سیلاب، ساماندهی رواناب‌ها، ساماندهی رودخانه‌ها، ایمن‌سازی رودخانه‌ها یا هر طرح دیگری که اسمش مهم نیست یک بار برای همیشه اصلاح اساسی در استان انجام شود.

آب‌نماها، پل‌ها، خطوط و جاده‌هایی که از مسیر رودخانه‌ها می‌گذرند اصلاح شوند و با یک لایروبی یا ساماندهی اصولی رودخانه‌ها خیال مردم هرمزگان راحت شود.

طبق اعلام استاندار هرمزگان سیل در بارندگی‌های دهه اول دی‌ماه ۲۵۰۰ میلیارد تومان به استان هرمزگان خسارت وارد کرد. 

استان هرمزگان در این ۳ سال حدود ۴ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان خسارت بر اثر سیلاب به جان خریده‌ یعنی به صورت میانگین سالانه حدود ۱۴۰۰ میلیارد تومان خسارت که احتمال دارد در سال‌های آینده آمار و ارقام بیشتری را نیز شاهد باشیم چرا که روند بارش‌ها در چند سال اخیر نشان داده که هرمزگان سالی خشک اما همراه با باران‌هایی سیل‌آسا را تجربه می‌کند به همین منظور باید به جهت تامین امنیت مردم طرح ساماندهی رودخانه‌های استان به ویژه در مناطق پرخطر جمعیتی اجرا شود چرا که هرمزگان ۲۰ هزار کیلومتر رودخانه دارد که ۵ هزار کیلومتر از آن در نزدیکی مراکز جمعیتی قرار دارد و همین مسئله می‌تواند در آینده در صورت بی‌توجهی مشکلاتی را ایجاد کند در حالی که با ۱۷۵ میلیارد تومان می‌توان حجم بالایی از رودخانه‌ها را که در کنار مراکز جمعیتی قرار گرفته‌اند را ساماندهی و لایروبی کرد.

ایجاد دیوارهای حفاظتی و سیل بندها، افزایش ارتفاع پل‌ها، اصلاح جاده‌هایی که از مسیر رودخانه‌ها می‌گذرد؛ اصلاح مراکز جمعیتی در پایین دست سدها و ‌غیره از توان استانی خارج است و عزمی ملی می‌خواهد که مردم استان هرمزگان از رئیس جمهور محبوب، مردمی، انقلابی و تکلیف‌گرایشان می‌خواهند این مسائل را نیز در سفر به هرمزگان مدنظر قرار دهد.

جمشید عیدانی مدیرعامل آب منطقه‌ای استان هرمزگان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در بندرعباس اظهار داشت: سیلابی که در رودخانه میناب به وقوع پیوست دبی لحظه‌ای تقریبا ۱۳ هزار متر مکعب بود که تقریبا یک دبی ۱۰ هزار ساله بود و اگر این بارندگی ادامه‌دار می‌شد لازم می‌شد تمام دریچه‌های سد به صورت ۱۰۰ درصد باز شود.

وی افزود: متوسط دبی‌ از دریچه‌ها عبور کرد با کمترین خسارت به تأسیسات سد و مجموعه‌های زیر دست انجام شد و چاره‌ای جز این نبود و باید حفاظت از سد انجام می‌گرفت و این ۱۰۰ درصد پر بودن سد نشان دهنده این است که بیشترین ریسک را در مدیریت سیلاب انجام دادیم تا کمترین خسارت شامل مجموعه پایین دست شود.

مدیرعامل آب‌ منطقه‌ای هرمزگان بیان کرد: سد میناب در بارندگی‌های اخیر تقریبا خالی بود و فرض کنید سد میناب وجود نداشت یک سیلاب بسیار عظیم‌تر از این مقطع عبور می‌کرد و امکان رخداد حوادث دلخراش‌تر وجود داشت.

وی عنوان‌کرد: در مورد ساماندهی رودخانه‌ها ما در ابلاغ‌هایی که از سازمان برنامه و بودجه داشتیم تمام تکالیفی که به ما محول شده بود را به انجام رساندیم و پروژه ساماندهی رودخانه میناب نیز در واقع شروع شده‌ بود و بعد از یک سری گیرهای اداری و قانونی در سفر اخیر وزیر نیرو قرار شد مصوبه هیئت دولت را بگیرد که مشکلات مالی این پروژه برطرف شود.

اشتراک گذاری خبر :
https://newsqeshm.ir/?p=10317

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تبلیغات