به گزارش پایگاه خبری قشم، شهرستان رفسنجان از شمال به شهرستان زرند، از شرق به شهرستان کرمان، از جنوب شرق به شهرستان بردسیر، ازجنوب به شهرستان سیرجان، از غرب به شهرستان های شهربابک و انار و از شمال غرب به شهرستان های مهریز و بافق در استان یزد محدود میشود.
جمعیت شهرستان رفسنجان بنا بر سرشماری سال ۱۳۹۵ مرکز آمار ایران، برابر ۳۰۵،۹۲۱، نفر بوده است. مذهب مردم این شهرستان شیعه است.
۴۵ درصد از جمعیت شهرستان در مناطق روستایی زندگی میکنند و مهمترین فعالیت اقتصادی آنها باغداری (کشت پسته) است.
در ۵۵ کیلومتری جنوب این شهرستان کارخانه جات مس سرچشمه واقع شده است که بزرگترین معادن مس ایران در آن فرآوری میشود.
رفسنجان درگذشته به دلیل زمینهای حاصلخیزش عمدهٔ محصولات کشاورزی مانند پنبه، گندم، جو، ارزن، کشت میشود. انواع درختان میوه در کوهپایه و انواع درختان پسته در دشت رفسنجان میان کوههای شرقی و غربی از منطقهٔ بیاض تا خنامان بهصورت وحشی (خودرو) بوده، به طوری که در سفرنامهٔ مارکوپولو از جنگلهای انبوهی از این نوع درخت در رفسنجان یادشده است. شاید بتوان یک دلیل این ادعا را تکدرخت هزار و پانصدسالهٔ پسته در دهکدهٔ تاریخی اودرج و درختان هزارسالهٔ امامزاده شاه چهل تن خنامان نام برد.
صنایع دستی در گذشته رواج گستردهای در این منطقه داشتهاست که قلمزنی بر روی مس، قالی باقی، گلیمباقی، جاجیمبافی، سفالگری، مسگری، گیوهدوزی، خراطی، پتهدوزی، قلاببافی، از جمله صنایع دستی بودهاند.
سوغات رفسنجان، پسته، کلمپه، کماج سهن، و قاووت است.
در ادامه به معرفی تعدادی جاذبه های دیدنی این شهرستان میپردازیم.
جاذبه های دیدنی رفسنجان
خانهٔ حاج آقا علی با زیربنایی بالغ بر هفت هزار متر مربع و با معماری زیبا و ایرانی یکی از بزرگترین و زیباترین خانههای خشتی و سنتی جهان بهشمار میآید که توسط حاج آقا علی معروف به زعیم الله رفسنجانی (بزرگترین تاجر ایرانی آن دوره) در ۱۱۳۶ هجری خورشیدی بنا گردیده است. این بنا در فاصلهٔ شش کیلومتری شهر رفسنجان (در نزدیکی قاسم آباد) واقع شدهاست.
دره راگه در نزدیکی شهر رفسنجان و در فاصله ۱۵ کیلومتری آن قرار دارد. در کویر اطراف شهر درهای به طول ۲۰ کیلومتر و عمق ۷۰ متر وجود دارد که با عرضی ۱۸۰ متری، دره راگه را به یکی از معروفترین درههای ایران تبدیل کرده است.
کاروانسرای کبوترخان در کیلومتر ۳۵ جاده اصلی رفسنجان – کرمان در روستای کبوترخان ساخته شدهاست. برخی با اشاره به سنگ نوشته موجود در سر در این کاروان سرا سابقهٔ آن را مربوط به ابتدای زندیه میدانند به باوری دیگر قدمت این کاروانسرا به دوران صفویه میرسد.
برج خلیلآباد مربوط به دوره قاجار است و در رفسنجان، محله خلیلآباد، خیابان ۱۵ خرداد، کوچه برج واقع شده و این اثر در تاریخ ۲ مرداد ۱۳۸۷ با شماره ثبت ۲۳۱۲۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.