به گزارش پایگاه خبری قشم، کنگان از شرق و شمال شرق به شهرستان جم، شمال غرب به شهرستان دیر، جنوب به شهرستان عسلویه در استان بوشهر و از غرب به خلیج فارس منتهی میگردد.
بندر کنگان در ۲۵ کیلومتری بندر سیراف (شهر باستانی ایرانی) قرار دارد و در نوشتههای تاریخی از زمان صفویان به این نام خوانده میشود.
طبق آمار سال ۱۳۹۵ جمعیت شهرستان کنگان ۱۰۷/۸۰۱ نفر بوده است.
سایت ۲ منطقه ویژه اقتصادی پارس در این شهرستان واقع است.
رضا طاهری از محققان تاریخ – جغرافیای خلیج فارس در کتاب از مروارید تا نفت به بررسی بندر کنگان و بندر سیراف در خلیج فارس میپردازد؛ و وجه تسمیه بندر کنگان را مرتبط با نام کهن کنگ و کنگ دز میداند و بندر کنگان را بندری ایرانی و قدیمی از توابع بندر باستانی سیراف قدیم میشمارد که از دوره صفویان در تاریخ ایران و خلیج فارس حیات سیاسی خویش را آغاز کردهاست.
رضا طاهری در کتاب از مروارید تا نفت، کنگان را از دو واژه کنگ به اضافه آن پسوند مکانی میداند و معتقد است کنگ مقدسترین شهر اسطورهای زرتشتیان و آریاییها میباشد که سیاوش درخشان آن را در کناره کوه و دریا ایجاد کرد. کلمه کنگ وشهر کنگ بارها وبارها در اوستا و دینکرد و مورد استفاده قرار گرفتهاست ویکی از آشناترین کلمات ایرانی -آریایی میباشد. بر این اساس نام کنگان برگرفته از شهر اسطورهای کنگ است که این کلمه نیز در ادبیات کهن به معنای فرو رفتگی خشکی در آب میباشد.
پیشینه اقتصادی مردم کنگان کشاورزی و ماهیگری و بازرگانی دریایی بودهاست.
امروزه شهرستان کنگان محل اجرای بخش عظیمی ازپارس جنوبی است. سایت کنگان که بزرگی آن ۲ برابر سایت عسلویه (پارس جنوبی) است در شهرستان کنگان قرار دارد.
در ادامه به معرفی تعدادی جاذبه های دیدنی این شهرستان میپردازیم.
جاذبه های دیدنی کنگان
در اوایل دورهی قاجاریه قلعه ای در کنگان بنا شده که به آن قلعه نصوری و یا قلعه شیخ میگویند. مصالح این بنا تشکیل شده از سنگ های بسیار بزرگ، گل وگچ است. درب ورودی قلعه، درب چوبی کنده کاری شده است که ارزش تاریخی زیادی دارد.
بندر سیراف (صورت قدیمتر: سیراب) در بعضی نوشتهها صیراف نیز نوشته شدهاست. بندر سیراف , شهری باستانی واقع در بخش مرکزی شهرستان کنگان در استان بوشهر یکی از آثار تاریخی و از نقاط دیدنی استان بوشهر در جنوب ایران است. سیراف یکی از قدیمیترین بنادر ایران است که زمانی دارای رونق فراوانی بودهاست.
گورستان صخره ای دره لیر: بیدلیل نیست که اسمش را گور تمدنها هم گذاشتهاند. مردم از هر دینی، کنار هم در این گورستان به خاک سپرده شدهاند. قدمت آن به زمانی برمیگردد که بازرگانی در سیراف پررونق بود و افراد زیادی از شهرها و کشورهای مختلف در آن رفتوآمد داشتند.