به گزارش پایگاه خبری قشم، قزاقستان از شمال با روسیه، از شرق با چین، در جنوب شرقی با قرقیزستان، در جنوب با ازبکستان و در جنوب غربی با ترکمنستان همسایه است. سواحل شمال شرقی دریای خزر در خاک این کشور قرار دارد.
قزاقستان در یک نگاه
پایتخت این کشور در سال ۱۹۹۸ از آلماتی در جنوب که بزرگترین شهر کشور است به نورسلطان یا آستانه در شمال منتقل شد.
جمعیت قزاقستان ۱۸٬۷۵۵٬۰۰۰ نفر، زبانهای رسمی آن قزاقی و روسی و واحد پول آن تِنگه است. قزاقستان بزرگترین کشور محصور در خشکی در دنیا است و تراکم جمعیتی کمی دارد.
قزاقستان کشوری چندقومیتی است و قزاقها حدود ۶۳ درصد ساکنان آن را تشکیل میدهند. ۲۳٫۷ درصد مردم این کشور روس و بقیه ازبک، اوکراینی، اویغور، و غیره هستند. دین ۷۰ درصد از مردم اسلام و مذهب بقیه ساکنان مسیحیت است.
نور سلطان، پایتخت کنونی قزاقستان شهری است بسیار سرد و بادخیز که دمای هوا در زمستان در آن به منفی ۴۰ درجه میرسد.
پایگاه فضایی بایکونور در کشور قزاقستان قرار دارد و قدیمیترین پایگاه فضایی جهان است. یوری گاگارین نخستین انسان فضانورد از این پایگاه به فضا سفر کرد. این پایگاه در دوران شوروی سابق و به خاطر موقعیت جغرافیایی مناسب در جمهوری قزاقستان ساخته شد. پس از فروپاشی شوروی، کشور روسیه این پایگاه را تا سال ۲۰۵۰ از قزاقستان اجاره کردهاست.
وسعت قزاقستان ۲٬۷۲۴٬۹۰۰ کیلومتر مربع (بیش از سه برابر ترکیه یا پاکستان و کوچکتر از آرژانتین) است و حدود ۲۰٪ آن در سوی کوههای اورال قرار گرفته و به لحاظ جغرافیایی بخشی از آن در اروپا است. البته قزاقستان معمولاً یک کشور آسیایی طبقهبندی میشود.
آبوهوای قزاقستان بری است و تابستانهای گرم و زمستانهای سرد دارد. بارندگی در این کشور نسبتاً کم است و اراضی آن در شرایط خشک تا نیمهخشک قرار دارند.
زبان فارسی در قزاقستان از پیشینهای تاریخی برخوردار است، در دانشگاههای این کشور کرسیهای زبان فارسی ۳۰ سال است که دایر است، با وجود این در سالهای اخیر جایگاه زبان فارسی در مجامع علمی این کشور تا اندازهای افول کردهاست. تاریخ قزاقستان با زبان و ادبیات فارسی گره خوردهاست و هر پژوهشگری که بخواهد دربارهٔ تاریخ و ادبیات و جغرافیای تاریخی قزاقستان مطالعه و تحقیق کند، باید با زبان فارسی آشنایی داشته باشد. بسیاری از ضربالمثلهای فارسی در ادبیات قزاقی نیز به کار برده میشود.
در ادامه به معرفی تعدادی از جاذبه های دیدنی این کشور می پردازیم.
جاذبه های دیدنی قزاقستان
کاخ صلح و آشتی، که به عنوان هرم صلح و توافق نیز شناخته شده است، یک هرم ۷۷ متری در نور سلطان، پایتخت قزاقستان است که به عنوان محل برگزاری رویدادها فعالیت می کند. این کاخ یکی از برجسته ترین طرح های هرمی جهان، احتمالا دومین (بخاطر وجود اهرام بزرگ مصر) است، اما این استدلالی است که بین متعصبان معماری مدرن و ساخت و سازهای باستانی وجود دارد.
کلیسای جامع معراج از کلیساهای ارتدوکس روسی به شمار میرود که در پارک پانفیلو آلماتی قرار دارد. در ساخت کلیسا از چوب استفاده شده و در بنای آن هیچ میخی به کار نرفته است. با ارتفاع ۵۶ متر، کلیسای جامع معراج دومین بنای مرتفع چوبی در جهان محسوب میشود.
مجموعه ورزشی مدئو آلماتی از جاذبههای محبوب گردشگران علاقمند به ورزش در قزاقستان است. این مجموعه ورزشی که در جنوبشرقی آلماتی قرار دارد، شامل بیش از ۱۰ هزار متر مربع زمین یخی میشود. با قرار گرفتن در ارتفاع ۱۶۹۱ متر از سطح دریا، مدئو لقب مرتفعترین زمین یخی اسکیت را در جهان به خود اختصاص داده است. از فعالیتهای زمستانی مجموعه میتوان اسکیت روی یخ، و از فعالیتهای تابستانی آن میتوان از اسکیت، دوچرخهسواری، اسکیتبردینگ، والیبال و بسکتبال خیابانی نام برد.
تپه کوک توب، نام منطقهای تفریحی در شهر آلماتی است که در ارتفاع ۱۱۰۰ متری از سطح دریا قرار گرفته و در میان مردم محلی و گردشگران از محبوبیت زیادی برخوردار است. از جمله جاذبههای تپه کوک توب می توان به شهربازی و انواع رستورانها اشاره کرد.
پارک ملی ایل-آلتاو که در جنوب آلماتی قرار دارد در سال ۱۹۶۶ ایجاد شد و اکنون زیستگاه بیش از ۳۰۰ گونه جانوری از جمله پلنگ برفی است. مسیرهای پیاده روی زیادی وجود دارد که از طریق جنگلها و چمنزارها به سمت آبشارهای زیبا، یخچالهای طبیعی و دریاچهها میرود.
دریاچه های یاقوت کبود، جنگلهای کوهستانی که در معرض آفتاب قرار دارند ، مزارع توت فرنگی وحشی و گلهای رقصنده و رایحه ای شیرین وانیل که هوا را فرا گرفته است. برای دوستداران طبیعت، دریاچه کولسای مکانی شگفت انگیز برای قطع ارتباط و پر کردن ریه های شما با هوای کوهستان هستند.
برج بایترک یک برج تاریخی زیبا با معماری با ارتفاع کلی ۱۰۵ متر و سکوی بازدید ۹۷ متری در آستانه قزاقستان است. برج بایترک با ظاهر بسیار مدرن نماد شهر آستانه محسوب میشود که در بسیاری از کارت ویزیتهای این شهر ظاهر شده است. معنی بایترک از زبان قزاقی صنوبر است.